اگر دستمزد افزایش متناسبی نداشته باشد، وضعیتِ کارگران بسیار بدتر از امروز میشود
به گزارش " اراک من " ، سال گذشته، نمایندگان کارگری شورایعالی کار با ترک آخرین جلسهی مزدی و عدم امضای مصوبهی مزد نارضایتی خود را از تصمیم نهایی این شورا اعلام کردند. نمایندگان کارگری معتقد بودند آنچه سال گذشته در شورایعالی کار اتفاق افتاد مذاکرهی سهجانبه نبود و تصمیم دولت برای تداوم سرکوبِ مزد کارگران بود. همان سال کارزاری تحت عنوان افزایش حداقل دستمزد ۱۵ میلیون تومانی راه افتاد و بسیاری از کارگران هم آن را امضا کردند، اما در نهایت، حداقل مزد تعیین شده با افزایشِ ۲۷درصدیِ برای یک فرد متأهل دارای یک فرزند، به ۱۰ میلیون و ۸۹۲هزار تومان رسید. رقمی که فاصلهی بسیاری با نرخ رسمی تورم و سبد حداقلهای زندگی داشت.
اما آیا امسال نیز دستمزدِ کارگران سرکوب خواهد شد؟ مذاکرت مزدی هنوز به شکل رسمی آغاز نشده و صرفا نرخ سبد معیشت با رقم ۲۴میلیون و ۳۱۰هزار تومان تعیین شده است که البته این رقم مورد انتقاد بسیاری است و فعالان کارگری اعلام کردهاند قرار است با در نظر گرفتنِ ارقام تورمی بهمن ماه این نرخ اصلاح شود که هنوز این اتفاق نیفتاده است.
افزایش دستمزد مطابق با نرخ تورم یکی از شعارهای انتخاباتیِ رئیسجمهور بود؛ شعاری که البته از نظرِ فعالان کارگری بسیار حداقلی است و اگر قرار است اتفاقی برای بهبودِ نسبیِ وضعیتِ کارگران بیفتد باید دستمزد بیشتر از نرخ تورم و مطابق با سبد حداقلهای زندگی تعیین شود.
میرغفاری گفت: ما یا باید ساختار تشکیلاتیِ قوی داشته باشیم و به پشتوانهی آن ساختارِ قوی، کنشگری کنیم و یا باید رسانهی قدرتمند جریانساز داشته باشیم. وقتی از این دو محروم هستیم، مجبوریم به کنشهایی در این حد محدود شویم.
نماینده پیشین کارگران در شورایعالی کار ادامه داد: سال گذشته پویشی راه انداختیم و سعی کردیم مسئلهی دستمزد را در جامعه بلد کنیم. پررنگ شدن این مسئله و ترک جلسهی شورایعالی کار از سوی نمایندگان کارگری سبب شد در مناظرات ریاستجمهوری موضوع افزایش دستمزد مطابق با نرخ تورم، جزو شعارهای انتخاباتی باشد. اگر مناظرات این دوره را با مناظرات دورههای قبل مقایسه کنیم متوجه خواهیم شد که مسئلهی دستمزد کارگران چقدر در این دوره بیش از سایرِ دورهها در انتخابات مطرح شده است.
این فعال کارگری گفت: امسال دستمزد کارگران باید در نظر گرفتنِ تمام این مسائل افزایش پیدا کند. و ما معتقدیم مزد باید حداقل ۷۰درصد افزایش پیدا کند.
میرغفاری در رابطه با اثراتِ سرکوبِ دستمزد طی سالها گفت: سرکوب دستمزد کارگران تبعات بسیاری دارد. از طرفی، کارگران را از کار در کارخانهها و بنگاههای تولیدی ناامید کرده است؛ ما در پارس جنوبی این نارضایتی را به میبینیم. کارگران بسیاری در پارس جنوبی داریم که به سمت کارهای واسطهگری و دلالی رفتهاند. مسئله این است که حتی کارگران متوسط بگیر، یعنی آنها که بالای ۲۰ میلیون درآمد دارند هم از کار در کارگاهها ناامید شدهاند.